Oorspronkelijk komt de gember uit Zuid Oost Azië, maar tegenwoordig wordt de gemberplant in de meeste tropische gebieden wel gekweekt. Er zijn meer dan 50 verschillende typen gember, met elk zijn eigen geurtje en smaakje. In Afrika groeien de scherpere soorten gember. De gemberthee uit China is daarom heel veel milder en wordt als gember zelf vaak in de keuken gebruikt. En niet alleen lekker: gemberthee is gezond. Kortom, met gember kun je alle kanten op. Maar wast zijn de voordelen van gemberthee?
Hoe ben ik aan gember ‘verslaafd’ geraakt?
Omdat ik als matige slaper te boek sta, besloot ik om na 12.00 uur in de middag geen koffie meer tot mij te nemen. In mijn drukke zoektocht naar een waardig vervanger voor mijn vaste cafeïne shot kwam ik op de welbekende verse gemberthee.
Gemberthee als vervanger voor koffie
Dit verwarmde thee drankje leek mij scherp genoeg om met koffie te concurreren. Want laten we wel wezen; ik heb meer dan 500 koppen verse gemberthee gedronken en dat heeft me bepaald geen windeieren gelegd. Zo ben ik aanmerkelijk minder verkouden. Op zich is dat niet zo raar, want het is al eeuwen bekend dat gember hoge hoeveelheden antioxidanten bevat en je daardoor minder ziek wordt en dus minder vaak verkouden bent.
Ervaringen gemberthee drinken
Hoe gaat het nu? Wel, inmiddels geloof ik toch echt dat er een verband is tussen mijn dagelijkse gemberthee consumptie en een verminderd hongergevoel. Sinds ik gember als thee drink, snoep ik bijvoorbeeld een stuk minder. Zelfs na een kleine lunch in de middag krijg ik pas rond een uur of zes trek.
Minder honger door gemberthee?
Dat gemberthee de honger vermindert, komt ook naar voren uit een wetenschappelijke studie waarbij proefpersonen elke ochtend twee gram gemberpoeder in een warm watertje oplosten. Deze proefpersonen hadden daarna veel minder honger dan de gevolgde proefpersonen die dat niet hadden gedaan. Grappig feitje voor de liefhebbers van gemberthee.